<Hello Index>

Het verhaal achter TNW Index

Leestijd ongeveer 5 minuten. Geen visuals...? We houden het graag spannend

Verleden tijd

Al jaren speelden we met de gedachte om het leven voor onszelf makkelijker te maken. Elk jaar zijn er zo'n 8000 startups en bedrijven die ons mailen, DM-en, aanspreken of swag opsturen naar ons kantoor om de aandacht te vestigen op hun laatste nieuwtje en of wij zo vriendelijk willen zijn om daar iets over te schrijven op thenextweb.com.

Toen Ernst Jan Pfauth in 2008 de eerste post live zette op TNW was het allemaal nog wel te overzien. Als er per dag 5 nieuwtjes waren en 3 nieuwe startups was dat een lekker drukke dag en had Ernst Jan pijn in zijn vingers van het typen. Startups die lanceerden was ons bread and butter, dat was nieuws, dat was interessant. Dat was de moeite waard om te coveren en 2-3 uur per post aan te besteden.

Tegenwoordige tijd

Tech is hot en dat kan je aan alles zien. Met honderden Accelerators, de Lean Startup methode, hackathons en de tools om in een weekend een nieuwe 'startup' de lucht in te slingeren is het aantal nieuwe startups per dag niet meer bij te houden. Daar komt bij dat het gros van de nieuwe startups over een maand of 3 'gepivot' is of in 'zombie modus' is geraakt. Elke startup wil aandacht en bij TNW willen we dat in principe ook graag geven, maar het wordt steeds lastiger de winnaars eruit te pikken.

Een trend die je ziet bij grote tech media partijen is dat er een afwachtende houding is totdat de eerste tekenen van tractie zich voordoen voordat er over startups geschreven wordt. Deze trend zie je overigens ook bij investeerders en accelerators. Daar waar je vroeger nog met een goed team en idee geld op kon halen, moet je nu een product hebben en tractie om aan tafel te komen.

De vraag... en een antwoord

De vraag is dan... hoe vinden we die bedrijven die tractie tonen? De informatie van die 8000 startups en bedrijven die ons per jaar benaderen zit verstopt in de verschillende mail boxen van onze editors, het events team en zelfs stagiaires worden gevonden en gemaild. Het ene bedrijf is beter in hun verhaal vertellen en pr in het algemeen dan het andere en dus blijft het heel lastig en tijdrovend om de juiste partijen eruit te halen.

Wat nou als we technologie zouden gebruiken om de informatie in onze mailboxen te ontsluiten en inzichtelijk te maken wat er zoal gebeurd in startupland? Welke startup groeit, wie lanceert wat en welke startups zijn hot in de media? Zou dat het leven van onze editors en events team niet veel makkelijker maken? Dat was onze eerste gedachte, zo'n negen maanden geleden toen we besloten om een nieuw product te gaan maken. Een index van alle interessante startups die onze editors dynamisch op de hoogte houdt van het wel en wee van deze startups.

Na een eerste poging en een pivot (ja dat hoort erbij) hebben we een product gemaakt (wat nog in de kinderschoenen staat) wat we intern bij TNW zijn gaan gebruiken en waar we op verschillende manieren plezier van hebben. Er blijken aardig wat use cases te zijn en de conclusie was dat als wij dit handig vinden dan zijn er ook anderen die hier plezier van kunnen hebben. We hebben de ontwikkeling doorgezet en er een product van gemaakt wat voor iedereen beschikbaar is (nou ja.. wordt).

Index

Index, zo hebben we het nieuwe data product van TNW genoemd. Index is een tool voor startups, journalisten, investeerders, marketers en voor zelfs voor corporates die innovatie willen volgen en hun volgende acquisitie willen scouten. Index absorbeert data van tech bedrijven van verschillende publiek beschikbare data bronnen en filtert de belangrijkste data eruit voor haar gebruikers. Index genereert een gepersonaliseerde stream van data, zoals media mentions, de meest engaging tweets, funding rondes en overnames over de bedrijven die een gebruiker interessant vindt. Maar Index is ook dynamisch. Naast individuele bedrijven kan je bijv ook een stad volgen, neem Amsterdam. Index laat je zien welke bedrijven funding hebben gekregen, over wie wordt geschreven en welke social media updates het beste werken. Nu komt er een nieuw bedrijf in Amsterdam en doordat je Amsterdam volgt wordt die informatie direct meegenomen in jouw Index stream. Naast locaties, kan je ook een markt volgen. Dus als je geïnteresseerd bent in Internet of Things, Index has your back, of SaaS... check, of de Sharing Economy... we got that covered.

5000 dollar per user per jaar

Tsja, als we Bloomberg hadden geheten dan hadden we er grof geld voor kunnen vragen en voor sommigen is dat het waarschijnlijk ook waard, maar we bieden Index gratis aan. Juist, niks noppes nada. Dat wil niet zeggen dat we nooit een freemium model gaan ontwikkelen, maar de versie die er nu staat is en blijft gratis.

Lokale media

Een van de features die ik zelf het handigst vind zijn de media mentions (ook wel Coverage). Wat wordt er door de tech outlets geschreven over de bedrijven die ik interessant vind? Wereldwijd trackt Index artikelen van TechCrunch, the Verge, Mashable, Business Insider, Re/code en The Next Web, maar ook coverage van lokale media wordt geïndexeerd en getoond. In Nederland zijn Emerce, NU tech, iCulture, StartupJuncture en Sprout geïntegreerd.

Closed beta

Index is nog niet klaar voor het grote publiek, er gaan nog dagelijks dingen fout. Bepaalde zaken zijn niet mogelijk en ontbreekt er nog informatie. Elke dag worden we iets beter, iets slimmer in onze algoritmes en worden er meer bedrijven in Index opgenomen. Het is een work in progress, maar we zijn wel op een punt dat we het aan een select gezelschap willen laten zien. We willen horen hoe mensen Index gebruiken, wat goed is en wat slecht en wat essentiële features zijn die we moeten maken. Een ouderwetse 'closed beta' dus.

Beginnen bij de roots

TheNextWeb.com wordt gelezen in elk land in de wereld, de Noord pool, Noord Korea en Tuvalu niet uitgesloten. Slechts 1.7% van onze bezoekers is afkomstig uit Nederland en dat terwijl we een Nederlands bedrijf zijn. Een nieuw product hoor je te lanceren in San Francisco, maar voor de closed beta van Index kiezen we ervoor om dicht bij huis te beginnen. Begin december zullen we de eerste mensen, afkomstig uit Amsterdam toelaten op Index en vervolgens langzaam uitrollen. In SF zullen ze zeker tot 2015 moeten wachten. Als je Index als een van de allereerste wil beta testen, schrijf je dan in voor de beta op thenextweb.com/index.

Spokesperson
Download PDF
Download PDF
About Inside TNW

Here you can get a sneak peak inside TNW, the stuff we don't publish on our media platform. In case you have missed it... TNW is a global digital brand that inspires and connects people who love tech, through media, events and services.
We have several branches: Media, Events, Intelligence, Innovation services and Spaces, that all build onto each other to create a virtuous circle of awesomeness for the tech ecosystem.

Want to know more? What is TNW?