Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Apps maken binnen 36 uur op Amsterdamse hackathon

26-04-2014 • 08:00

170 Linkedin Whatsapp

Wat is een goede manier om ontwikkelaars met nieuwe ideeën te laten komen? Een populaire manier is het organiseren van een hackathon. Sinds 1999 worden ze regelmatig gehouden; het doel is om binnen een relatief korte tijd met een nieuw concept te komen of een applicatie uit de grond te stampen. De Next Web-conferentie in Amsterdam, die afgelopen week plaatsvond, organiseerde zo'n hackathon en Tweakers sprak vier deelnemende teams.

Meer informatie over de opzet van de hackathon en een overzicht van alle projecten is te vinden op de site van Hackerleague en die van The Next Web.

Reacties (167)

167
143
68
5
0
24
Wijzig sortering
Wie heeft er uiteindelijk gewonnen? Deel 2 opmomst?
De winnaar was semasearch, meer informatie kan je vinden op http://thenextweb.com/dd/...e-kings-code-hack-battle/ (het was TNW Hackbattle)
Het valt me wel op dat een aantal van de deelnemers lange baarden dragen
Na de hackathon moeten ze nog te kaperen varen, en dan heb je dat nodig.

Nee, ff serieus: hipster image. Zie je in veel steden rond de wereld, A'dam, R'dam, Berlijn, NY, SF, Melbourne, Sydney. In al die steden heb ik ze in grote getalen gezien. Vaak met single speed bike.
Maar het is een mode-gril: over een paar jaar is het weer uit.
15 jaar geleden zagen de meeste IT nerds (proud to be one) tijdens m'n opleiding en tijdens grote LAN parties er ook al zo uit.
Toen werden ze vreemd bekeken. Binnen bepaalde kringen (web-devvers, grafische designers, etc.) is het zowat de norm geworden heb ik de indruk. Zoals Yurn al aanhaalde: hipster image.
Je vindt dan ook vooral voornamen als Jan, Piet, Joris en Korneel bij de deelnemers.
Anoniem: 62011
@HoliemaN26 april 2014 08:19
Messiah complex.
Nee,. programmeurs hebben een versnelde baardgroei.
En als je die 36 uur niet scheert, dan worden ze ZO lang.
Waarom valt je dat op dan? Wat voor beeld heb jij daarbij? Positief, negatief? Want je zegt het (vooral door het woordje 'wel') alsof je er een statement aan wilt hangen, maar ik begrijp niet welke.
weet ik niet. het viel mij ook gewoon op.
heb er niet echt een mening over.
gewoon dat het nu wel iets is wat programmeurs veel dragen
Ja het viel mij ook op en toen ging mijn linker hand direct naar mijn kin... O-)
Ik heb ook maar weinig jonge twintigers gezien.
Opgelet: zo'n baard zorgt er voor dat mensen er ouder uitzien dan ze zijn! :P
Wat ik niet helemaal snap is het team van 6 man. 2 developers, 1 designer. Tot zover snap ik het nog. Vervolgens 3 man marketing. Ik wil marketing niet tekort doen en marketing is nodig om producten in de markt te krijgen, maar de helft van je team terwijl je in 36 uur een werkend proof of concept wilt opleveren? Mij lijkt het een scheve verhouding. Ik weet niet of teamleden van dat team meelezen, anders zou ik graag willen weten wat 3 man marketing die 36 uur gedaan hebben.
Neem van mij aan, hoe groter het bedrijf waarvoor je werkt hoe meer marketing mensen je nodig hebt. Aangezien in grote bedrijven er veel mensen zijn die hun plasje over ideeen willen doen. Vaak is het dus de taak van de marketing man om met stakeholders te communiceren.
Marketing doet van alles. De één doet consumentenonderzoek, de ander doet aan trendsonderzoek, de ander doet reclame, etc etc.
Leuk en aardig, maar dat zijn toch stappen die je zet nadat je app klaar is? In ieder geval vind ik het bij een dergelijke hackathon inderdaad erg raar overkomen. Het lijkt me dat je daar zoveel mogelijk programmeurs wilt hebben om zoveel mogelijk af te krijgen.
Net niet! Als je een succesvolle applicatie wil launchen is marketing vrijwel de helft van alle werk en start terzelvertijd met de ontwikkeling.
Bij een normale app wel, maar bij een app die een wedstrijd moet winnen waarbij het niet direct draait om verkrijgen van winst, maar om functionaliteit?

Ik snap dat je marketing wel vroeger wilt betrekken bij het releasen van een normale app met normale ontwikkeltijd, maar niet bij een hackaton app. Dan ga je het punt van zo'n evenement voorbij imo.
Leuk en aardig, maar dat zijn toch stappen die je zet nadat je app klaar is? In ieder geval vind ik het bij een dergelijke hackathon inderdaad erg raar overkomen. Het lijkt me dat je daar zoveel mogelijk programmeurs wilt hebben om zoveel mogelijk af te krijgen.
Absoluut niet, marketing begrijpt welke vraag er bestaat in de markt, en kan dat vertalen naar de developers. Het is dus vele malen meer dan alleen reclame om een product in de markt te zetten, het is ook product ontwikkeling, marktonderzoek, etc.
Weet iemand welke IDE die persoon van Beat for Speed gebruikt?
Dat ziet er uit als atom ( atom.io ), het is een nieuwe IDE van Github. Qua uiterlijk lijkt het erg veel op subilme text.
Anoniem: 145867
@CTVirus27 april 2014 19:08
Ah, net even gekeken. Wel nice dat NodeJS ingebouwd zit. :) eens ff testen. Wel erg Sublime Text copy cats.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 27 april 2014 19:10]

Wat ook wel een interessante is: http://zedapp.org/ , die is namelijk wel volledig opensource en cross platform. Plus gemaakt door een Nederlander.
Anoniem: 145867
@CTVirus28 april 2014 18:03
Wel grappig dat hij ook gebruik maakt van Node-Webkit om een desktop applicatie te maken. :) Heb ff de source bekeken. WebApps voor je browser en crossplatform. Ultieme crossplatform, want webapps werken ook op iPad's en Android tablets e.d.
Ja met zes man, da's andere koek dan alleen. Ik ben zelf ook bezig met een paar ideeën en baal er soms stevig van het maar alleen te moeten doen, het zou een stuk sneller gaan wanneer je dat met meerdere kan doen. Een goede app bouwen alleen valt vies tegen, zeker wanneer je vrij nieuw bent in telefoon/tabletland. Het lukt wel maar gaat langzaam.

Vind de naam van het evenement nogal vreemd, het suggereert dat er in een korte tijd baanbrekende hoogstandjes ontwikkeld worden. Vind het resultaat aardig tegenvallen. Het is weer grotendeels 'Social' waar je ondertussen ook een beetje doodmoe van wordt. Meten is weten apps idemdito om maar te zwijgen van de music apps. Vind er niets bijzonders bijzitten eigenlijk. Blijkbaar is het nogal moeilijk om met iets echt unieks te komen omdat het meeste er al in een bepaalde vorm al is, het is meer een uitbreiding op.

Had wel verwacht dat er dan hele gekke, grappige of verrassende briljante oplossingen zouden worden ontwikkeld in zeer korte tijd. Bedoel, dat idee zal niet ontstaan binnen die 36 uur neem ik aan, ze maken het binnen 36 uur. Qua gepresenteerde ideeën krijg ik meer het idee dat een 'hip' gebeuren is, het is 'cool' om daar bij te zijn. Beetje teleurstellend eigenlijk.
Dat team met 6 man was volgens mij wel echt een uitzondering hoor. Dat dnnsec-project deden ze met zn tweeën, spotify mixer was een eenmansproject en beat for speed deden ze met zn drieën.
Nou ja, het is in iedere geval meer dan één :+
Misschien moet je juist eens aan een hackathon meedoen dan. Kun je ook een team vormen met de mensen die je daar leert kennen :)
Zij zijn wel erg nuchter over het feit dat misschien de grote bedrijven hun ideeën overnemen en gebruiken. Ik bedoel ze kunnen er zelf misschien veel geld mee verdienen als het slaagt dat laat je dan toch niet wegkapen of zie ik iets over het hoofd.
Dat zijn "echte developers"; die maken iets om iets toe te voegen aan de wereld, niet om geld mee te verdienen. Dat wordt alleen gedaan om rond te komen en meer software te kunnen ontwikkelen.
omg. mooie sfeerimpressie op 1:28 bier en donuts. waarom moesten ze nou mijn werkplek filmen? :P
WAs jij diegene met het pakje AH gedocereerde donuts? Nu heb ik ook zin in donuts :(
ja, na 24 uur had ik toch echt suiker nodig :P

@arjankoole: mjah, ik mocht niet klagen, behalve over de stoelen :P
omg. mooie sfeerimpressie op 1:28 bier en donuts. waarom moesten ze nou mijn werkplek filmen? :P
Omdat het de ideale werkplek is?
Toevallig organiseert mijn werkgever ook elk jaar een hackaton . Deze betreffen echter dan maar een avond. Dit om mensen de kans te bieden om hardware uit te proberen (met de nodige support). Dat maakt het weer iets toegangkelijker omdat niet iedereen 36 uur kan vrij nemen. Maar erg leuk om ook een andere vorm van een hackaton te zien. Zal de link is doorsteuren ter inspiratie.

Waar worden dit soort evenementen overigens aangekondigt ? Wellicht iets voor tweakers frontpage ?
Maar binnen 36 uur ontwikkel je ook geen App en nette code in het filmpje zag ik ook beetje code zonder toepassing van OOP iets wat tot spaghetti code leidt.
Het stukje Engelstalig had van mij wel ondertiteld mogen worden. Voor mij toch lastiger om Nederlands - Engels - Nederlands te horen.
Dan stel ik voor dat je meer Engelse series en/of films zonder ondertiteling gaat kijken haha, binnen een maand zal je de ondertiteling nooit meer willen zien!
Ik spreek dagelijks drie talen maar als iemand tegen mij zonder waarschuwing in een andere taal begint te ratelen dan de taal waar ik op dat moment in zit versta ik het soms gewoon niet. Natuurlijk heb ik geen ondertiteling nodig in een film waar de hele tijd Engels in gesproken wordt, je zet de film aan, je verwacht Engels, je krijgt Engels en dat blijft de hele film zo.
O, ik spreek de hele dag Nederlands en Engels door elkaar en heel soms wat Duits om de Engelse medewerkers te irriteren maar ik merk zelf niet dat ik moeite heb met het switchen, misschien gewoon geluk! :)
Voor de laagdrempeligheid van de video was het wel goed geweest maar ik denk dat de gemiddelde Tweaker wel een behoorlijk woordje Engels kan spreken :)
Hackatons zijn niet alleen om 'ideeën' te stelen. Ze zijn de ideale plek om mensen te werven, vooral door mensen in groepsverband te laten werken zie je wie er tussenuit springt en hoe iemand is in teamverband.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee